Unul din motivele longevitatii japonezilor este regimul lor alimentar armonios, traditional. In bucataria japoneza domneste principiul sezonier, care consta in selectarea ingredientelor astfel incat acestea sa fie consumate in perioade atent alese. Potrivit conceptului shun, fiecare ingredient (pestii, legumele si fructele) are in decursul anului o perioada anume, de aproximativ 10 zile, in care calitatile lui nutritive sunt optime.
Numitorul comun al mancarurilor asiatice este orezul, care se gaseste in multiple varietati, diferite culori, forme si marimi. Cel mai des folosit condiment este sosul de soia, alaturi de alte condimente, care dau o savoare si mai intensa si care se servesc alaturi de mancaruri japoneze populare gen sushi si sashimi.(gastronomie.ele.ro)
Sushi:
Sushi este un fel de māncare specific bucătăriei japoneze. Principalul ingredient este orezul (acrit cu oţet) combinat cu diverse alte ingrediente, gătite sau in stare crudă, cel mai adesea peşte crud. Exista diverse tipuri de sushi: rulouri infăşurate in foi de alge marine presate, bucăţi mici de orez frămāntate de mānă şi servite cu peşte crud sau icre, bucăţi de peşte crud presărate peste o farfurie cu orez. Există şi variante de sushi in care in loc de orez se foloseşte tofu.(Wikipedia)